Wanneer je een decoupeerzaagmachine gebruikt, dan is veiligheid uitermate belangrijk. N..." /> Veilig zagen met decoupeerzaag | Wonen Web

Onderhoud

Published on juli 17th, 2017 | by Marlou

Veilig zagen met decoupeerzaag

Wanneer je een decoupeerzaagmachine gebruikt, dan is veiligheid uitermate belangrijk. Net als elke andere zaagmachine is het zaagblad van deze machine vlijm scherp. Het is daarom belangrijk om de juiste veiligheidsmiddelen te dragen, zodat er bij een ongeluk geen letsel ontstaat. Denk hierbij aan veiligheidshandschoenen, veiligheidskleding en een stofmasker. In deze blog zullen we verder ingaan op een aantal manieren om je eigen veiligheid tijdens het zagen te garanderen.

Waar kun je het beste zagen?

Indien mogelijk kun je het beste buiten de zaagwerkzaamheden verrichten. Wanneer je in een kleine ruimte, zonder afzuiging, de werkzaamheden verricht kan er namelijk stof/zaagsel in je longen terecht komen. Als niet anders kunt, dan is in dit geval een stofmasker uitermate belangrijk. Ook kan het voorkomen dat er zaagsel in je ogen terecht komt. Zorg er daarom voor dat je een veiligheidsbril op hebt.

Bij het buiten zagen moet je met een aantal dingen rekening houden. Zo heb je bijvoorbeeld geen stopcontact bij de hand, waardoor je een haspel moet gebruiken. In principe is dit niet een heel groot probleem, maar je kunt wel struikelen over het snoer. Wil je dit risico volledig voorkomen, dan kun je het beste kiezen voor een accu decoupeermachine. Deze zaagmachines werken op een krachtige accu, waardoor je zonder enig snoer de meeste zaagwerkzaamheden kunt verrichten.

Zaagmachine veilig opbergen

Klaar met zagen? Dan is het tijd om de decoupeerzaag veilig op te bergen. Dit kun je het beste doen in een opbergkoffer, welke met de machine is meegeleverd. Ben je niet in het bezit van een koffer, dan is het belangrijk om de machine op veilige plaats te bergen. Denk hierbij aan een werkbank of kist. Ook is het verstandig om de betreffende plek te beveiligen met bijvoorbeeld een slot. Hiermee voorkom je dat niemand anders zomaar de decoupeerzaagmachine kan pakken. Je wilt namelijk niet dat bijvoorbeeld een kind de decoupeerzaag gaat gebruiken.


About the AuthorBack to Top ↑