Geen categorie no image

Published on januari 8th, 2019 | by Marlou

0

Een pelletkachel biedt sfeer en warmte

Omdat de energiekosten een steeds groter deel van het budget van het gemiddelde huishoudens vertegenwoordigen, blijven veel huiseigenaren op zoek naar alternatieve manieren om hun huis te verwarmen. Steeds meer huiseigenaars kiezen voor pelletkachels als een aanvullende (of in sommige gevallen primaire) warmtebron. Pelletkachels lijken op houtkachels of inbouwhaarden voor open haarden, maar verder gaat de gelijkenis niet. Binnenin zijn het vrij geavanceerde verbrandingsapparaten en het resultaat van hun efficiëntie is een goedkope verwarming. In tegenstelling tot houtkachels, verbranden ze geen hout. In plaats daarvan verbranden ze kleine pellets die meestal zijn gemaakt van gerecycled houtspaanders, zaagsel of maïs.

Voordelen van pellets
De pellets die door een pelletkachel worden verbrand, zijn in werkelijkheid gerecycled zaagsel, houtkrullen, maïs-, walnoot- en pindaschillen en soortgelijke biomassa-afvalstoffen die worden vermalen, gecomprimeerd en gevormd. De pellets zien eruit als konijnenvoer en worden meestal verkocht in grote zakken. Pellets maken van afval dat anders op stortplaatsen gestort zou worden energie. Hierdoor neemt, de afhankelijkheid van olie afneemt, het is dus een duurzame oplossing.

Schoner verbranden
Zowel vanwege de consistentie van de brandstof als de verbrandingsmechanica van de kachel, branden pellets erg heet. Dit betekent dat ze efficiënter en schoner branden dan hout, waardoor er veel minder deeltjes in de lucht komen.
Door compressie wordt het vocht uit de pellets geknepen. Het vochtgehalte daalt tot minder dan 8 procent, wat erg droog is in vergelijking met hout, dat 20 tot 30 procent vocht bevat. Hoe droger de brandstof, hoe meer warmte hij kan produceren. En hoe heter het vuur brandt, hoe meer brandstof het kan verbruiken. In vergelijking met houtkachels, die ongeveer 5 gram deeltjes per uur afgeven, geven pelletkachels minder dan 1 gram per uur af.

Pellets produceren meer warmte
De verbrandingsefficiëntie is een maat voor hoeveel van een brandstof wordt omgezet in energie door een apparaat. Pelletkachels bieden een algemene efficiëntie van 75 tot 90 procent. In feite wordt zoveel warmte onttrokken dat de meeste pelletkachels horizontaal door een muur kunnen worden geventileerd in plaats van via een conventionele schoorsteen.

De meeste pelletkachels produceren een klein vuur dat erg heet brandt. Als u het uiterlijk van een vuur leuk vindt, probeer dan een eenheid te vinden met een goed vlampatroon en een groot kijkglas. U kunt keramische houtblokken krijgen die de vlammen verspreiden en het vuur een traditionelere uitstraling geven.

Nadelen van een pelletkachel
Een nadeel van pelletkachels is dat ze relatief complex zijn. Ze hebben een verscheidenheid aan bewegende onderdelen en motoren die onderhoud nodig hebben. Het is dus een goed idee om een model te selecteren waarmee u eenvoudig toegang hebt tot de onderdelen. Het is ook geen slecht idee om een servicecontract af te sluiten.

 

Pelletkachels: kosten en besparingen
Hoewel de fysieke grootte van een kachel een overweging kan zijn als u weinig ruimte hebt, is het belangrijkste probleem de warmteafgifte. Als de warmteafgifte van een pelletkachel te klein is, zal deze een ruimte niet voldoende verwarmen. Als de uitvoer te hoog is, kan deze een ruimte onaangenaam warm maken. Als het gebied te warm wordt, branden huiseigenaren meestal een kleiner, smeulend vuur, dat zeer inefficiënt is en onnodige vervuiling veroorzaakt. Laat u in de winkel goed adviseren over welke pelletkachel het beste bij u en uw woning past.

Bron: www.designlife.nl


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑